Gå til LAZZAWEB

WordPress hastighedsoptimering

WordPress

10 tips til en hurtigere loadtid

Indholdsfortegnelse

10 konkrete tips til hastighedsoptimering

Vigtigheden i en hurtig loadtid og en responsiv hjemmeside er ikke noget nyt. Både Google og forbrugerne elsker hurtige hjemmesider. Har du en langsom loadtid kan det, blandt andet, gå ud over brugeroplevelsen og konverteringsraten. I sidste ende kan en langsom loadtid reelt set koste dig penge.
Nedenfor har jeg derfor samlet 10 tips til en hurtigere loadtid. Alle tips tager udgangspunkt i WordPress.

Komprimering af billeder

Billeder er som regel den store synder, når vi taler om loadtid på en hjemmeside. Et billede kan nemlig ofte fylde rigtig meget. Billedformater som JPEG 2000, JPEG XR og WebP giver ofte en bedre komprimering end PNG og JPEG. En god tommelfingerregel er at et billede maksimalt må fylde 1 MB, men det skal gerne ned på omkring 200-300 KB.
Værktøjer:

 • Imagify
 • Smush
 • TinyPNG
 • Photoshop

Caching

Cache er i princippet et lager til opbevaring af tekst- og billedfiler, som hjælper med at loade en hjemmeside hurtigere. Det vil sige at når du først har besøgt en hjemmeside én gang, vil tekst og billedfiler loade direkte fra Cachen efterfølgende, hvilket giver en hurtigere loadtid.
Plugins:

 • WP Rocket
 • W3 Total Cache
 • Cache Enabler

Ryd op i dine plugins og temaer

Hvis du vil plukke nogle lavt hængende frugter, så er en gennemgang af dine plugins og temaer et rigtig godt sted at starte. Jo flere plugins og temaer der er installeret, jo langsommere vil din hjemmeside også være. Start med at få ryddet ud i plugins du ikke bruger. Det er ikke nok bare at deaktivere dem, de skal også slettes. Det samme gør sig gældende for temaer. I WordPress er der som default installeret nogle standardtemaer. Hvis du har besluttet dig for hvilket tema du vil bruge, så kan du ligeså godt slette de resterende temaer, da de bare ligger og fylder.

Kodekomprimering

Hvis din hjemmeside indeholder meget kode, herunder HTML, CSS og Javascript vil det have en negativ indflydelse på din hjemmesides loadtid. Der findes flere gode plugins, som kan komprimere din kode ved at minimere white-spaces, linjeskift, indrykninger med mere i koden.
Plugins:

 • WP Rocket
 • Autoptimize
 • Fast Velocity Minify

Databaseoptimering

En WordPress hjemmeside kan nemt blive fyldt op med gamle kladder, revisioner, kommentarer og andet data. Alt dette har en indvirkning på hvor hurtigt din hjemmeside loader og det vil derfor være en rigtig god idé at rydde op i disse data. Du kan sagtens rydde op manuelt, men hvis du har en side med meget gammelt “fyld” liggende i databasen, findes der også plugins der kan håndtere dette.
Plugins:

 • WP Rocket
 • WP-Optimize

CDN

Har du en hjemmeside med rigtig mange billeder, CSS eller Javascript kan du med fordel benytte dig af et CDN (Content Delivery Network). Ved at bruge et CDN kan du trække, f.eks. billeder, fra eksterne servere og derfor ikke belaste serveren, hvor din hjemmeside ligger. På den måde kan du spare en masse plads og derfor optimere loadtiden på din hjemmeside.
Plugins:

 • WP Rocket (virker med CSS, Javascript og billeder)

Embed fra YouTube – videoer

Videoer er, ligesom billeder, også en stor synder til langsom loadtid, hvis videoerne uploades direkte i WordPress. I stedet for at uploade videoer direkte i WordPress bør man uploade sine videoer i YouTube, for derefter ”embedde” dem på hjemmesiden. På den måde trækker du ressourcerne fra eksterne servere. Det fungerer i princippet på samme måde som CDN, hvilket er beskrevet ovenover.

LazyLoad

Har du mange billeder eller videoer, som naturligvis er komprimeret, kan du med fordel benytte dig af Lazy Load. Ved at benytte Lazy Load indlæses din hjemmeside “as you go”. Det vil sige at alle billeder og videoer under folden ikke indlæses før man scroller ned. Dette kan sikre dig en hurtigere loadtid.
Plugins:

 • WP Rocket (Virker på billeder, videoer og iFrames)
 • Lazy Load by WP Rocket (En gratis version fra WP Rocket)
 • Lazy Load

Det rigtige webhotel

Loadtiden på din hjemmeside afhænger ikke kun af indholdet du lægger op, men bestemt også hvilket webhotel du har. Der er stor forskel på servernes performance, herunder bl.a., hvor meget CPU og RAM du har adgang til, hvilket naturligvis også smitter af på loadtiden på din hjemmeside. En anden vigtig ting er også hvor din server er placeret. Hvis dine kunder er fra Danmark vil det ikke give mening at din server er placeret i Australien.
Vælg derfor et webhotel, som har fokus på serverens performance, så du kan optimere loadtiden på din hjemmeside, samt ud fra hvor serveren er placeret.

Kør nyeste version af PHP

WordPress er skrevet i kodesproget PHP, som af og til også bliver opdateret. Det anbefales, at man altid kører med seneste version PHP, da man derfor er sikker på at PHP-koderne afvikles hurtigst muligt. Eksempelvis er den seneste version 7 op til dobbelt så hurtig til at afvikle koderne end forgængeren. PHP bliver opdateret ca. gang om året.

Hvor kan jeg teste min loadtid?

Der findes flere muligheder for at teste din loadtid. Herunder Pingdom Tools, Google Page Speed og GTmetrix. Ved alle værktøjer får du en række anbefalinger til forbedringer. De forskellige værktøjer giver ikke et nøjagtig resultat og de kan alle variere en del i resultaterne. Det kan dog anbefales at bruge et værktøj, hvor du selv har mulighed for at vælge placeringen af server. Det vil sige, at du ved nogle af værktøjerne kan vælge den server, som er placeret tættest på dine besøgende.

Konklusion

Der er utrolig mange faktorer der spiller ind på din hjemmesides loadtid, så der kan være mange strenge at spille på for at optimere din loadtid. Med ovenstående tips har du en række af de vigtigste faktorer der spiller ind og nogle af dem er endda nogle lavthængende frugter, som nemt kan plukkes. Med WP-Rocket kan du optimere på en lang række af ovenstående punkter. Jeg vil derfor anbefale at investere i WP-Rocket, da det, efter min mening, er det ultimative “go-to” plugin, når vi snakker hastighedsoptimering på en WordPress hjemmeside. Pluginnet kan ikke alt, men det kan hjælpe dig et stort stykke af vejen imod en hurtigere loadtid - også selvom du ikke er teknisk.

Skrevet af 
Patrik Lazzarotto
CEO & Founder
Mathias Teis

Tilmeld vores nyhedsbrev